Waar kun je auteursrecht op hebben?

Auteursrecht kun je hebben op iets creatiefs wat je zelf hebt gemaakt. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een verhaal, een tekening of schilderij, een muziekje, een foto of een filmpje, maar ook een app of een game. Dat noemen we een 'werk'.

Belangrijk is dat je het 'werk' helemaal zelf hebt gemaakt op je eigen manier. Dus niet nageaapt van iemand anders. Het mag ook niet heel erg lijken op iets wat iemand anders al gemaakt heeft. Het moet origineel zijn. 

Ook moet jouw werk voor anderen te zien of te horen zijn. Op een liedje dat alleen nog in je hoofd zit, heb je geen auteursrecht. Maar als je dat liedje hebt opgeschreven, als je het voor anderen zingt of speelt, of als je er een opname van hebt gemaakt wel. Want dan ‘bestaat’ het ook voor anderen. Jij beslist wel zelf aan wie je jouw werk laat zien of horen en op welke manier je dat doet.

Je werk hoeft nog niet af te zijn. Ook op een kladje of een schets kun je al auteursrecht hebben, als het maar origineel is en niet nagemaakt van iets wat er al was.

Een paar voorbeelden van werken waar je auteursrecht op kunt hebben:

- Verhalen, gedichten, brieven
- Muzieknummers 
- Toneelstukken
- Films of videoclips 
- Schilderijen, tekeningen 
- Foto’s
- Kunstwerken
- Websites, apps
- Sieraden, kledingontwerpen 
- Games  

© Copyright