Onderwijsmateriaal

In samenwerking met KlasseTV en Nieuwsbegrip heeft de Federatie Auteursrechtbelangen aansprekend onderwijsmateriaal ontwikkeld over mediawijsheid en auteursrecht. Dit onderwijsmateriaal is gratis beschikbaar.

KlasseTV lespakket 'Wijs met media omgaan'

Teksten kopiëren, muziek, foto’s en video’s gebruiken of delen. Het gebeurt dagelijks. Maar mag het ook altijd en wat geldt als jij zelf de maker bent? Hoe bescherm jij jezelf tegen hacken? Wat is nepnieuws en wat zijn de voor- en nadelen van sociale media? Met deze GRATIS digibordlessen leren kinderen  wijs met media omgaan, als maker en als gebruiker.
Vlogger Tobias komt in onverwachte en leerzame situaties terecht. Elf korte lessen (15 minuten) en drie verdiepingslessen (30 minuten) met opdrachten die ook geschikt zijn voor zelfstandig werken, die naar keuze los (voor een groepsgesprek) of in allerlei combinaties kunnen worden ingezet. Ze zijn niet alleen goed bruikbaar als project rondom de Week van de Mediawijsheid, maar zijn qua thematiek het hele jaar actueel. Voor de leerkrachten is bij iedere korte les achtergrondinformatie beschikbaar.

 


Nieuwsbegrip Extra lessen over auteursrecht

Nieuwsbegrip Extra heeft een aantal lessen gemaakt over auteursrecht.

Met de extra Nieuwsbegriples over auteursrecht voor niveau A en B kun je aan de slag met mediawijsheid. In deze les gaat het over het maken van een vlog en het feit dat je als maker auteursrecht hebt.

 

Over beroemd worden en auteursrecht is een les gemaakt op niveau B (voor groep 7 en 8 primair onderwijs, groepen van het SBO en SO en eerste leerjaren VMBO). De les gaat over de Fiep Westendorp Foundation, die uit de opbrengsten van het auteursrecht van Fiep Westendorp een prijs uitreikt aan drie jonge illustratoren om hen een kans te bieden zichzelf te profileren. In de opdrachten wordt ingegaan op het belang van auteursrecht voor creatieve makers.