Onderwijsmateriaal

In samenwerking met KlasseTV en Nieuwsbegrip heeft de Federatie Auteursrechtbelangen aansprekend onderwijsmateriaal ontwikkeld over mediawijsheid en auteursrecht. Dit onderwijsmateriaal is gratis beschikbaar.

KlasseTV lespakket Mediawijsheid en 'Beroemd worden'

Met het lespakket ‘Beroemd worden’ van KlasseTV leren leerlingen van groep 7 en 8 wat er allemaal bij komt kijken als je beroemd wordt en hoe auteursrecht je helpt om je werk te beschermen. Daarbij krijgen de kinderen samen met 'vlogger Tobias' tips van DJ Armin van Buuren, Spangas-actrice Stephanie van Eer, en Maranke Rinck en Martijn van der Linden, de schrijver en illustrator van het prentenboek van de Kinderboekenweek 2017: “Knikkeruil”. Zanger en The Voice of Holland-finalist Vinchenzo introduceert het lespakket.

 

KlasseTV lespakket Mediawijsheid en 'Auteursrecht ontdekken'

Het lespakket 'Beroemd worden' sluit nauw aan op het al eerder beschikbare lespakket van KlasseTV  ‘Auteursrecht ontdekken’, waarin ‘vlogger Tobias’ zich bewust wordt van het auteursrecht op muziek, geschriften, foto’s, beeldende kunst en film en stapje voor stapje leert dit te respecteren.

 


Nieuwsbegrip Extra les over beroemd worden en auteursrecht

Nieuwsbegrip Extra heeft over beroemd worden en auteursrecht een les gemaakt op niveau B (voor groep 7 en 8 primair onderwijs, groepen van het SBO en SO en eerste leerjaren VMBO). De les gaat over de Fiep Westendorp Foundation, die uit de opbrengsten van het auteursrecht van Fiep Westendorp een prijs uitreikt aan drie jonge illustratoren om hen een kans te bieden zichzelf te profileren. In de opdrachten wordt ingegaan op het belang van auteursrecht voor creatieve makers.